Je bekijkt nu Hoe krijg je stress uit je lichaam? We geven jou 5 tips!

Hoe krijg je stress uit je lichaam? We geven jou 5 tips!

“Als we maar gezond zijn”, het is snel gezegd, maar geen evidentie. We beseffen meer en meer dat gezond zijn verder gaat dan het lichamelijke alleen. De geestelijke, mentale gezondheid is minstens even belangrijk en ligt aan de basis van goed in je vel zitten. Het gezegde “Een gezonde geest in een gezond lichaam” duidt op het feit dat wanneer we onze mentale gezondheid verbeteren, onze fysieke gezondheid daar ongetwijfeld ook beter van wordt. Maar hoe pak je dit nu aan? We geven jou 5 tips!

Wat is stress eigenlijk en wat gebeurt er met je lichaam als je stress hebt?

Heel wat mensen ervaren dag in dag uit innerlijke stress. Stress is de lichamelijke reactie op een bedreiging. Indien we na de bedreiging geen rust vinden en deze niet kunnen verwerken of loslaten, blijven we in onze overlevingsmodus en wordt de stress chronisch. We linken stress vaak aan de druk van op ons werk of gezin, maar vaak heeft stress oorzaken waar we ons niet van bewust zijn.
Onverwerkte situaties uit het verleden waarin we ons onveilig hebben gevoeld liggen aan de basis van de chronische stress die we nu ervaren. Dit kunnen situaties zijn waarin we fysiek bedreigd werden, maar evengoed situaties waarin we onszelf niet konden zijn of waar we onze emoties niet hebben kunnen laten stromen.

Wat zijn de gevolgen van langdurige stress?

Chronische stress heeft als gevolg dat jouw lichaam verzwakt. Alle levensenergie stroomt continu naar jouw overlevingsmodus en je merkt dat je lichaam op raakt. De symptomen van stress zijn onder andere angstiger worden, piekeren, slecht slapen, depressie, burn-out, maar vaak ook lichamelijke klachten zoals een hoge bloeddruk, buikpijn, maagpijn, zweten, hartkloppingen, migraine-aanvallen,… Het goede nieuws is dat stress niet langer chronisch hoeft te zijn en dat je stress uit je lichaam kan krijgen. Hier volgen 5 tips om op een gezonde manier met stress om te gaan zodat jouw stress vermindert en jouw mentaal welzijn verbetert.

5 tips om stress te verminderen

Merk je dat je hier wat moeite mee hebt? Je kan je hiervoor ook altijd laten begeleiden door een coach, psycholoog of therapeut, of je neemt even uitgebreid tijd voor jezelf tijdens een meerdaagse retreat om zo je innerlijke rust terug te vinden.

"Het leven is niet wachten tot de storm gaat liggen, maar leren dansen in de regen"

Met dank aan Bieke Dewulf van LEEF coaching voor dit prachtig artikel in het kader van de Internationale Dag van de Mentale Gezondheid.