Je bekijkt nu Duurzaam verblijf in België

Duurzaam verblijf in België

Of je nu wel of niet naar het nieuws kijkt, één iets zal je sowieso niet ontglipt zijn: we moeten denken aan ons milieu en allemaal samen inspanningen doen zodat jij, ik, wij allemaal en onze kinderen en (achter)kleinkinderen minstens evenveel kunnen genieten van onze mooie planeet. Check, daar zijn we het al over eens!

Dat iedereen, met of zonder beperking, recht heeft op vakantie en iedereen vakantie verdient? Check, daar zijn we het ook mee eens! Laat ons dan allen samen duurzaam reizen!

Wat is duurzaam reizen?

Allemaal goed, maar wat is duurzaam reizen eigenlijk?

Duurzaam reizen, is een kwestie van bewust en verantwoord kiezen. Kiezen voor een type vervoer dat zo weinig mogelijk uitstoot per persoon, zoals de trein of het carpoolen. Dat is kiezen voor een eco friendly accommodatie, die zich inspant voor milieubewuste keuzes. Dat is ook kiezen voor jouw milieubewust gedrag en verbruik.
Hoe kun je duurzaam op vakantie gaan? Wij geven jou hieronder 7 concrete en nuttige tips!

7 tips voor een duurzame vakantie

Hoe dichter jouw vakantiebestemming bij jouw woonplaats, hoe minder de CO2-uitstoot voor jouw verplaatsing.

Je zal goedkoper uitkomen door met de trein, bus, tram of auto to reizen dan met het vliegtuig en het is nog zoveel keer beter voor het milieu ook!

Geef toe, België heeft ontelbare prachtige regio’s, steden en dorpen die je kunt ontdekken. Binnen de 3u, ben je sowieso op je bestemming!

Kies bewust jouw type vervoer. Nu je toch kiest om dichtbij te reizen, is het misschien even snel met de trein/bus? No stress rond parkeren of dure brandstof! Kies je toch voor de auto, telt hier ook “hoe meer zielen in de auto, hoe… beter voor het milieu!” 

Domein Polderwind heeft trouwens een grote, gratis parking. Je hoeft je geen zorgen te maken, er is plaats genoeg. Toertjes draaien op zoek naar een plaats mag je dus ook schrappen van je zorgenlijstje.

Het zou jammer zijn, als je zelf zoveel moeite doet om milieubewust te reizen, dat je dan kiest voor een accommodatie die hier geen oog voor heeft. 

Kies voor een accommodatie die je hierbij een prettig gevoel geeft en die moeite doet, samen met jou, voor een groene toekomst.

Net zoals je thuis de waterkraan niet onnodig laat lopen, het licht niet laat branden als je weggaat of afval niet op de grond gooit, doe je dit ook niet op je bestemming.

Niet alleen om de energierekening van je accommodatie te drukken, maar ook voor jezelf en meest en vooral voor de planeet

Hey… Hoe leuk zou het zijn om goedkoper te kunnen verblijven als je milieubewuste keuzes maakt?

We bedoelen hiermee niet om per sé zo dicht mogelijk bij je accommodatie te eten, maar vooral om voor lokale producten te kiezen.

Hoe weet je of een restaurant lokale producten gebruikt? Dat kan je o.a. zien aan seizoensgebonden gerechten en aan de gebruikte groenten & fruit. Als je aardbeien kan eten in de winter, een slaatje kan eten met verse ananas of mosselen in juni, is de kans heel erg klein dat het van dichtbij komt… 

Ook ter plaatse voor jouw uitstapjes is de keuze van jouw vervoermiddel belangrijk.

Laat, indien mogelijk, de auto of taxi staan en probeer eerder te voet, te fiets of met het openbaar vervoer op verplaatsing te gaan.

Onze receptie is er zelfs op getraind! Vraag maar naar leuke uitstapjes of fiets-/wandelroutes in de buurt en je zal aangenaam verrast zijn!

Probeer zo weinig mogelijk afval te creëren en/of achter te laten, ook op jouw bestemming. Neem dus je hervulbare drinkfles mee voor op uitstap en een herbruikbare boodschappentas om te gaan shoppen!

Hoe eco is hotel Domein Polderwind?

Domein

Het groen wordt onderhouden door Footstep – 360 Groen, een plaatselijk maatwerkbedrijf

  • catch & release policy bij het hengelen
  • riet in het water laten wij staan, als broedplaats voor de vissen
  • naast het wandelpad laten we (netjes) de natuur zijn gang gaan, om vogels en konijnen geen schuilplaatsen te ontnemen
  • slechts beperkte (niet-motorische) activiteiten zijn toegelaten op het meer

Ons domein verbindt twee fietsknooppunten met elkaar. Ideaal als uitvalsbasis naar Blankenberge, Brugge, Zuienkerke of Lissewege dus!

Eentje richting Blankenberge, eentje richting Brugge. We informeren je graag over de uurregelingen aan de receptie!

Hotel

De verlichting, verwarming, verluchting en allerlei andere technische zaken gebeurt via een slim digitaal beheersysteem. Hiermee zetten we ze nuttig in, enkel wanneer ze nodig zijn.

Als we nu in ons Belgenlandje op iets kunnen besparen, is het wel op water. Hele grote regenwaterputten schuilen onder onze binnentuin en voorzien regenwater in alle 56 toiletten van het hotel!

Receptie

Door te investeren in moderne, slimme software, kunnen we de organisatie van het hotel zeer gemakkelijk beheren. Kamers reserveren, reservaties bevestigen, rapporten opmaken voor de housekeeping of voor het restaurant… Alles gebeurt eenvoudig, snel en digitaal!

Alle communicatie gebeurt telefonisch en/of per e-mail. Op die manier wordt heel wat papier (en postzegels) uitgespaard.

Heb je bij check-out geen factuur nodig? We zijn wel verplicht eentje te geven, als betalingsbewijs. Dit versturen we nu voortaan gewoon per e-mail. Opnieuw minder papier, voor ons en voor jou!

We hebben een paperless-mentaliteit in het hotel. We trachten zoveel mogelijk om papier te vermijden en alles digitaal te raadplegen, beheren & klasseren.

Wat we dan doen met het papier die we wel moeten afdrukken/ontvangen? We geven ze een 2de leven als kladpapier!

We helpen je op weg met heel wat leuke ideeën voor duurzame uitstappen en activiteiten in de buurt! Fietsroutes, wandelroutes of leuke activiteiten/musea in de buurt? We geven je graag alle info mee!

Kamers

We hebben bewust gekozen voor een externe housekeeping uit de buurt. Op die manier hoeven onze kamermeisjes van niet te ver te komen en kunnen ze kiezen voor een duurzaam vervoermiddel!

Alle gebruikte schoonmaakmiddelen zijn uiteraard ook eco.

Op onze kamers, kan je zelf de temperatuur bepalen MAAR dit is beperkt tot het verwarmen of het afkoelen met max. 2°C van de door ons ingestelde kamertemperatuur. Op die manier creëren we geen extreem warme/koude zones in het hotel en houden we controle op de energiekosten.

Slim, slimmer, slimst! De meeste verlichting op de kamers heeft een bewegingssensor. Wanneer je er niet bent of slaapt, gaat het licht automatisch uit. Zo kan het nooit vergeten worden bij vertrek uit de kamer! 

In de douche vind je bij ons geen mini zeepje of  shampoo in kleine verpakking. Wij kozen eerder voor navulbare dispensers in de douche. Praktisch voor jou en minder afval voor ons!

Onze toiletten worden altijd met regenwater doorgespoeld. Jij kiest zelf bewust de hoeveelheid water, dankzij de eco-knoppen van het doorspoelmechanisme.

Pssst… Ons WC papier hebben we ook bewust gekozen: eco én comfortabel!

Sinds kort zijn wij ook een samenwerking aangegaan met Hotels for Trees

Wil je jouw verblijf nóg duurzamer maken en terwijl je bij ons verblijft een boom schenken aan een goed doel? Dan kan je de opkuis van jouw kamer overslaan tijdens jouw verblijf en schenken wij in de plaats één boom per dag aan Hotels for Trees. Zij zijn een directe partner van Trees for All die bebossingsprojecten heeft in binnen- en buitenland.

Bar

Drink jij zoals vele anderen graag een glaasje fruitsap bij het ontbijt? 

Bij ons geniet je van de lekkerste eco fruitsappen, rechtstreeks uit dispensers! Bye bye flessen, hallo duurzaamheid. 

Plastieken rietjes voor de kids, mocktails of smoothies? Die hebben wij verbannen en vervangen door kartonnen eco rietjes!

Onze smoothies worden met gecrushed ijs geserveerd, we zouden niet willen hebben dat jouw lippen aan een metalen rietje blijven plakken! 😉

Plastiek vermijden is onze missie, ook in de bar. Wij serveren enkel glazen flesjes, groot of klein en ruilen ze nadien bij de brouwer in tegen nieuwe! Over recycleren gesproken…

Dat kiezen onze barmannen en -vrouwen zeer bewust!

Kleine hoeveelheden glazen afwassen tussendoor, doen we met de hand.
Moeten we toch de afwasmachine gebruiken? Die regelt de hoeveelheid water & afwasmiddel automatisch om nooit te verspillen!

Keuken

No waste, daar gaan wij sowieso voor. Zero waste, daar streven wij naar!

  • Afval wordt zorgvuldig gerecycleerd.
  • Groen keukenafval wordt door een aparte firma opgehaald om te composteren.
  • Wij trachten onze producten in zo weinig mogelijk verpakkingsmateriaal te bestellen of te produceren/verwerken.
  • Voeding wordt bij ons NOOIT weggesmeten. We verwerken onze producten op een creatieve manier. Restjes brood van het ontbijt, worden zo een heerlijke broodpudding van de chef!
    Hebben we echt veel over door een annulatie bijvoorbeeld? Dan schenken we dat met veel plezier aan de Voedselbank in de buurt!

Onze leveranciers worden bewust en zorgvuldig uitgekozen. Uiteraard voor de kwaliteit en de eerlijke prijs van hun producten, maar ook voor hun duurzaamheid. Wij kiezen altijd voor lokale partners, zowel voor voeding als voor drank. Alles is lekker lokaal!

Dat is ook de reden van onze beperkte kaart en onze seizoensgebonden menu’s!

Fruitsalade met snoepsmaak? Niet bij ons! Onze ontbijtmedewerkers bereiden elke ochtend een heerlijk frisse fruitsalade met seizoensfruit.

Al onze gerechten worden met liefde en passie door onze chefs bereid.

De keuken moet er uiteraard altijd spik en span uitzien. Hiervoor moeten we heel wat producten gebruiken, voor een propere en hygiënische schoonmaak. Wij kozen daarom bewust voor ecologische producten en installaties, zodat er op elk moment wordt gedacht aan het milieu, zowel door een duurzaam watergebruik als door ecologische schoonmaakmiddelen.

Zin in een duurzaam verblijf?

Check meteen onze beschikbaarheid!