Je bekijkt nu Wat is jouw lievelingsconcept?

Wat is jouw lievelingsconcept?

Iedereen die hier op ons prachtig domein al is komen wandelen, weet dat er geen banken zijn rond het meer. Dat vinden niet enkel jullie jammer, maar ook wij!
Banken zorgen ervoor dat mensen samenkomen, dat men kan rusten en dat men kan genieten van de adembenemende natuur (of van een goed boek). Wij wilden daarom ook niet zomaar banken plaatsen, maar banken met een verhaal, ware kunstwerken op zich.

We lieten plaatselijke kunstenaar Patrick Dasseville, kortweg Patville, 4 concepten van banken voor ons uitwerken. Gedurende heel de maand februari, laten we jullie stemmen op jullie lievelingsconcept. In maart, maken we het winnend concept bekend en kan Patrick beginnen met het maken van 4 unieke banken die binnen dat concept passen. Als alles goed is, zouden jullie de banken kunnen komen bewonderen vanaf deze zomer!

Welk concept spreekt jou het meeste aan?

NATUUR - Elements of nature

De banken zijn een reflectie van ons modern, rond gebouw en het domein. Zelf de driehoekige, houten tussenschotten van de buitengevel zijn hernomen in de rugleuning. De rugleuning zijn brede dunne platen (horizontaal geplaatst) om een moderne look te creëren en op deze manier niets te verliezen van de prachtige natuur rondom.

De bank op zich heeft aan de boven – en zijkant blaadjes zoals de omringende bomen. Aan de zijkant bedekken ze maar de helft van de bank om zo het gevoel te creëren dat het de vallende blaadjes van die bomen zijn. Deze blaadjes zijn ook gesculpteerd, zodat het regenwater sneller kan aflopen en men droog kan zitten bij ruw weer.

De curves, de natuurelementen van het domein, het water. In dit concept worden al deze elementen vertaald naar een reeks van 4 banken, elk geaccentueerd met een dier aan de voet. Denk hierbij aan een haas, een vos of een hondje bij elke bank, maar die op een artistieke manier uitgerokken wordt, zoals Salvator Dali vroeger bij zijn werken deed. 

KLASSIEK - Oude canapé

Iedereen kent die ongetwijfeld. Dé oude canapé, vaak in leder of velours, die stond te pronken in de woonkamer van oma en opa. Waar vooral niet in mocht gegeten, gedronken en gespeeld worden. Een canapé met een klassieke uitstraling, maar die ons doet terugdenken aan prachtige, warme herinneringen.

In dit concept worden 4 canapés uitgewerkt, elk met een ander design maar telkens met natuurlijke kleuren om perfect te passen in het decor van het domein.

PS: deze zijn wél volledig kinderproof 😉

MODERN - Melting seats

Wie denkt aan Domein Polderwind, denkt automatisch ook aan ‘de plas’, ‘het meer’ of ‘de vijver’. Welke naam je er ook aan geeft, water staat op het domein centraal. In dit concept staan vloeiende en golvende lijnen centraal, die je omarmen en in de grond wegsmelten in de vorm van een druppel. Dynamisch, speels, natuurlijk en modern tegelijk.

We denken hier ook aan de klimaatopwarming. De banken die jaar na jaar buiten deze warme temperaturen moeten trotseren en door de extreme hitte reeds beginnen met wegsmelten. Dit zorgt voor mooie vloeiende of golvende vormen.

UNIEK - "Patville, de man die de wolken deed neerdalen"

Voor dit uniek concept, heb je even jouw verbeelding nodig want je zult het nergens anders tegenkomen. Recht uit de fantasie van de kunstenaar: “Hoe zou het zijn, om te zitten op een wolkje”.

Deze wolken, elk verschillend, worden door stevige ankers aan de grond gehouden, zodat je het zelf kunt ervaren. Tussen de ankers zijn touwen gespannen als rugleuning, zodat je je helemaal kan laten opnemen in de verbeelding

Status van de stemmen

NATUUR - Elements of Nature
NATUUR 72.8%
KLASSIEK - Oude canapé
KLASSIEK 9.2%
MODERN - Melting seats
MODERN 8.7%
UNIEK - "Patville, de man die de wolken deed neerdalen"
UNIEK 9.2%

Over de kunstenaar

De kunstenaar Patville (Patrick Dasseville) studeerde kunst aan het Koninklijk Atheneum, te Hasselt en woont in het mooie Zuienkerke. Reeds als kind voelde hij een verlangen, een drang naar meer, meer volbrengen in het leven en zin om iets te creëren op artistiek vlak. Doch pas vele jaren later was de passie niet meer te stuiten en begon hij vol overgave te sculpteren. Het sculpteren zit hem in het bloed. Vol overgave elk detail tot in de perfectie proberen weer te geven is zijn passie. Patville maakt geen gewone sculptures, maar ongeziene kunstwerken. Het vraagt veel tijd om van een tekening, een meesterlijk kunstwerk te maken. Elk detail vraagt om de juiste proporties. Het shapen van zo’n werken nemen vaak weken in beslag en worden gestuwd door pure passie. Deze passie en drang naar het creëren van een werk drijven hem vaak tot waanzin. Het zijn allemaal ideeën die door het hoofd flitsen. Elk detail wordt overwogen, elke afmeting wordt met de juiste verhouding geplaatst. Zijn motivatie is en blijft dat elk werk mooier en boeiender moet zijn, alleen zo kan men een exclusief werk bekomen.

Traditioneel realisme” is hoe je zijn kunstwerken kan noemen. Op alle mogelijke manieren worden mensen getriggerd, met een hint of een boodschap.

Ook de initialen PV (Patville) zijn in elk werk gesculpteerd en afgewerkt, echt uniek. Er wordt nooit een moule gemaakt van een werk, zodat elk werk uniek blijft. Elk werk heeft op de zijkant van het frame een nummer gesculpteerd en is een ‘pièce unique‘.

Met dank aan